La cirurgia robòtica és sovint considerada com el futur de la cirurgia degut als importants avenços que ha experimentat i al gran impacte causat durant les darreres dues dècades. S’ha desenvolupat ràpidament, i ha demostrat posseir nombrosos avantatges que ajuden a la millora de les tècniques quirúrgiques. Així mateix, gràcies a la cirurgia robòtica s’han produït canvis en la pràctica i l’ensenyança de la cirurgia.
Cirurgia robòtica Da Vinci a Lleida
El sistema robòtic da Vinci és la última i més recent evolució de la cirurgia mínimament invasiva. Ofereix diversos avantatges respecte a la cirurgia laparoscòpica convencional, tals com visió tridimensional, major destresa i mobilitat, ús d’instruments articulats, major extensió de moviments, disminució de l’efecte fulcre, reducció del tremolor i posició ergonòmica pel cirurgià. Aquestes millores permeten manipular els teixits i operar de forma més precisa, així com millorar els resultats obtinguts en els pacients.
Està dotat d’una visió 3D de alta definició, a més a més de comptar amb instrumentació articulada Endowrist, i estar equipat amb un sistema de control simple i intuïtiu, que permet al cirurgià realitzar intervencions complexes mitjançant un abordatge mínimament invasiu.
Nascut al si de Silicon Valley, a partir de patents militars i desarrollat per l’empresa californiana Intuitive Surgical Inc., el robot da Vinci es va llançar al mercat al 1999. Des d’aleshores ha revolucionat la cirurgia robòtica als Estats Units i la resta del món, oferint resultats cada cop millors amb el desenvolupament de les successives plataformes robòtiques.
L’any 2014 es llença al mercat el sistema da Vinci Xi (IS4000), la versió més recent i avantguardista del sistema robòtic da Vinci, que actualment compta en el món amb 3900 instal·lacions.
El nostre equip d’Urolegs a Lleida
Dos uròlegs de Lleida, el David García Belmonte i el Jaume Pelegrí Gabarró, de Uroclínic Center, Clínica NovAliança i Avantmèdic, van liderar la implantació de la cirurgia robòtica en centres sanitaris d’Aragó. L’hospital Montecanal Viamed de Saragossa va ser el primer en incorporar aquesta tecnologia líder que tant es reclamava a Aragón des de fa anys.
García i Pelegrí s’encarreguen de formar als cirurgians aragonesos que vulguin participar en aquest tipus d’intervencions. Els doctors estan orgullosos d’haver sigut pioners de la cirurgia robòtica urològica a Lleida i també a Aragó, amb l’objectiu de beneficiar als pacients amb menys dolor postoperatori, menys sagnat, menys cicatrius, menys temps d’hospitalització i una incorporació més ràpida a la vida quotidiana.