trucar
973 93 03 66
973 93 03 66
info@cliniclleida.com

Dr David Garcia Belmonte

Cap Clinic del Servei d’urologia d’Uroclínic Center. Especialista en Cirurgia Robótica Da Vinci.

Soc llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida.

Em vaig especialitzar en Urologia, via MIR, a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida. Vaig realitzar un Màster de Càncer de Pròstata a la Universitat de Salamanca. Vaig cursar una subespecialització en serveis de trasplantament renal i litiasi a l’Hospital de Bellvitge i a les unitats de Sòl Pelvià i Urodinàmia de la Fundació Puigvert de Barcelona.

M’he format en l’àmbit nacional i Europeu en oncologia urològica, uropediatria, cirurgia robòtica i cirurgia làser.

Coordinador de la unitat de càncer de pròstata de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida.

Actualment, exerceixo com a uròleg especialista en cirurgia robòtica, laparoscòpica i també en cirurgia làser prostàtica

Pel que fa a la meva funció docent, soc professor associat de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida en el Grau de Medicina i en el Grau d’Infermeria i Fisioteràpia. Col·laboro en la formació d’especialistes MIR en Urologia a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova. També organitzo i imparteixo cursos de cirurgia mínimament invasiva i laparoscòpia al CREBA de Lleida.

Actualment, dirigeixo l’equip d’Urologia d’Uroclínic Center, on centro la meva activitat quirúrgica i de consulta en la Clínica Nova Aliança de Lleida, el centre Avantmédic i la Clínica AQHUA de Lleida.

CÀNCER DE RONYÓ

El càncer de ronyó ocupa el tercer càncer més freqüent en urologia. Pot manifestar-se en forma de sang a l’orina, dolor o aparició d’una massa a nivell abdominal; tot i que el més freqüent es que es detecti en una prova d’imatge en un control rutinari sense que doni símptomes. S’ha relacionat amb el tabaquisme, factor genètics i exposició a determinats tòxics.

La probabilitat de curació es molt alta si es troba localitzat al ronyó. En funció de la mida i la localització, es pot realitzar una Nefrectomia parcial robòtica o laparoscopica 3D, permeten extraure només el tumor renal conservant la resta del ronyó. En casos més extrems s’ha de traure tot el ronyó, quan es impossible conservar-lo. Si es porten hàbits de vida saludables, i l’altra unitat renal es sana, es pot fer vida normal encara que s’hagi d’extirpar un ronyó per un tumor.

CÀNCER DE PRÓSTATA

El càncer de pròstata es el càncer més freqüent que pateixen els homes i que afecta a la glàndula prostàtica. Tot i que molts càncers de pròstata creixen lentament i estan limitats a la glàndula prostàtica, alguns poden comportar-se de manera agressiva. El millor tractament es fer una bona prevenció i detecció precoç, ja que el càncer de pròstata localitzat a la glàndula prostàtica es pot curar en més del 95% dels casos.

La prostatectomia radical es la cirurgia que serveix per a tractar el càncer de pròstata, consisteix en extirpar la glàndula prostàtica i reconstruir el trajecte urinari entre el conducte de la orina remanent (la uretra) i la bufeta de la orina, intentant conservar els nervis de la erecció i preservant la continència al màxim. És una cirurgia d’alta complexitat amb una alta corba d’aprenentatge.

La cirurgià robòtica consisteix , en realitza unes petites incisions mil·limètriques, en les que es col·loca unes petites cànules metàl·liques, conectades als braços del Robot Da Vinci, per on s’introduiran les eines necessàries per a dur a terme la cirurgia. El Robot Da-Vinci X es considerat el robot quirúrgic més sofisticat y evolucionat del mon. El robot permet que el cirurgia millori les seves capacitats de precisió i visió, permeten dur a terme cirurgies d’alta complexitat amb uns resultats òptims amb una mínima invasió.

El Robot es controlat pel cirurgià a través d’una consola externa i no pot actuar sol; el que fa que el Robot no pugui dur a terme la intervenció per si sol, aquí entra la part humana, en la que la experiència del cirurgià es tradueix en la excel·lència quirúrgica.

El equip d’Uroclínic Center es el pioner en la introducció de la cirurgia robòtica a Lleida i l’únic equip a Lleida que realitza aquesta cirurgia en centres concertats privats.

 Els beneficis de la cirurgià robòtica son:

  • Major precisió per part del cirurgià, amb una millor qualitat d’imatge tridimensional, com si el cirurgia veies estant dins el pacient, amb una major quantitat i qualitat dels moviments.
  • Major precisió per a la extirpació tumoral, permeten preservar al màxim els teixits sans, colaterals i els nervis, necessaris per a la erecció i la continència de la orina.
  • Proporciona un menor temps quirúrgic, el que es tradueix en menys risc anestèsic i de possibles infeccions.
  • Menys tasses de sagnat.
  • Això comporta menys dolor postoperatori, menys risc de sagnat, amb el que comporta una menor tassa de transfusions sanguínies.
  • Menys temps d’hospitalització.
  • El pacient es recupera més ràpid i té un menor risc d’incontinència i impotència. La recuperació de la continència es molt més rapida.

A part del càncer de pròstata, la cirurgià robòtica també serveix per tractar el càncer de bufeta, el càncer de ronyó , la obstrucció del tracte urinari per pedres i els prolapses ginecològics que poden anar associats a incontinència urinària.

CÀNCER DE BUFETA

La bufeta es la part del cos que s’encarrega d’emmagatzemar l’orina fabricada pels ronyons i la buida a través de la uretra. El tabac es la causa més freqüent de Càncer urotelial. Representa el cuart tumor més freqüent en homes i

El càncer de bufeta apareix per alteracions a les cèl·lules urotelials, que estan a la bufeta però també a tot el trajecte urinari, a nivell del interior dels ronyons, o al conducte que porta l’orina des del ronyó a la bufeta de la orina, anomenat urèter. La majoria es desenvolupen a nivell superficial de les diferents capes de la mucosa. Uroclinic Centre disposa dels aparells endoscòpics més moderns per al diagnòstic i el tractament d’aquest tipus de patologia.

En els casos que sigui superficial un tractament endoscòpic pel conducte de la orina serà suficient. Després hi haurà d’haver un seguiment exhaustiu. En el cas que el tumor sigui de certes característiques o estigui afectant als plans profunds de la bufeta, s’ha d’extirpar la bufeta i fer un conducte amb intestí o una neobufeta amb intestí. En aquest procediment tant la cirurgia laparoscòcpia com la robòtica, juguent un paper important, per a realitzar la intervenció d’una manere poc invasiva, amb unes mínimes tasses de sagnat i per oferir una millor recuperació amb el mínim temps d’ingrès.

VAPORITZACIÓ PROSTÀTICA AMB LÀSER

La vaporització prostàtica amb làser verd (Green Light XPS) és un procediment mínimament invasiu, en què s’introdueix una petita fibra làser pel conducte de l’orina (uretra) ia través d’aquesta fibra es transmet una energia d’alta potència que vaporitza selectivament tot el teixit prostàtic que obstrueix la sortida de l’orina (hiperplàsia benigna de pròstata). D’aquesta manera, el conducte de l’orina de forma ràpida i efectiva queda net del teixit prostàtic que obstruïa. Els avantatges d’aquesta tècnica són reduir el sagnat, reduir el temps d’ingrés i facilitar als pacients una recuperació molt més ràpida.

A diferència d’altres tècniques, hi ha un risc de sagnat mínim, una curta hospitalització de 24-48 hi no produeix ni impotència sexual ni incontinència. Els pacients són donats dʻalta sense sonda vesical.

El nostre grup ha estat el pioner a les terres de Lleida en la realització d’aquesta intervenció i és l’únic equip que fa aquesta tècnica amb làser verd.

UROLOGIA PEDIÀTRICA

Els pacients en edat pediàtrica també poden patir problemes urològics.

FIMOSIS

Les patologies més freqüents que pateixen els nens són la fimosi, que és la dificultat per a la retracció del prepuci, i que se soluciona amb tractament mèdic i de vegades cal cirurgia per a la seva correcció (Circuncisió).

HIDROCEL

També és freqüent l’aparició d’aigua al testicle anomenat hidrocele, a partir dels dos anys pot necessitar tractament quirúrgic.

UROGINECOLOGIA

La uroginecologia és la part de la urologia que es dedica als trastorns del sòl pèlvic. Com a trastorns freqüent del sòl pèlvic ens podem trobar amb la

Incontinència Urinària: La incontinència urinària és la pèrdua de control per aguantar l’orina. És un problema de vegades tabú, que molts pacients pateixen amb vergonya. Hi ha molts tractaments per corregir la incontinència, en funció del tipus i del grau de la mateixa. La incontinència es pot curar amb rehabilitació, fàrmacs i de vegades amb tractament quirúrgic. Aquesta patologia afecta dones i pot afectar també homes. Pot ser provocada per alteracions de la bufeta, després del part i trastorns neurològics. Disposem de la tecnologia més moderna per al diagnòstic i el tractament d’aquesta patologia. El nostre equip és especialista en la correcció quirúrgica de la incontinència urinària femenina i la col·locació de l’esfínter urinària artificial (AMS800) en casos seleccionats.

Els prolapses ginecològics, d’òrgans pèlvics, consisteix en el despreniment de l’úter, la bufeta o el recte a través de la vagina. El despreniment de la bufeta anomenat cistocele i del recte anomenat rectocele, és un problema que de vegades necessita de correcció quirúrgica. Som especialistes en realitzar aquest tipus de cirurgia, a nivell transvaginal si és possible, i amb col·locació de malla per laparoscòpia i cirurgia robòtica en els casos més greus

La meva Nova Aliança es pionera en la introducció a nivell espanyol d’aquesta tecnologia, ja que és el tractament menys invasiu per solucionar problemes prostàtics obstructius en pacients seleccionats amb un cert volum prostàtic. Mitjançant aquesta tècnica, s’injecta a la glàndula prostàtica vapor d’aigua que permet reduir el volum prostàtic per solucionar els problemes obstructius urinaris. D’aquesta manera, el pacient té una solució sense els efectes indesitjables de la cirurgia i sense requerir ingrés, ja que és una tècnica que permet l’alta hospitalària el mateix dia de la intervenció.

PRÒTESI DE PENIS

La disfunció erèctil és un problema de salut que molts homes pateixen en silenci i que afecten l’autoestima i les relacions de parella. No hi ha una sola causa que provoqui la pèrdua de rigidesa a les ereccions. Hi pot haver motius físics com a psicològics. Algunes de les causes més habituals són: el problema de la diabetis, cirurgia prostàtica, patologia i medicació cardiovascular, problemes psicològics, etc.

A Uroclinic Center som especialistes en el diagnòstic i el tractament d’aquesta patologia. De vegades amb un tractament mèdic i/o suport psicològic serà suficient. En els casos en què el tractament mèdic no funcioni i en casos seleccionats hi ha la possibilitat de col·locar una pròtesi de penis, i aquest és un tractament definitiu amb unes taxes de satisfacció molt altes.

NEFROLITOTOMA PERCUTÀNEA

El nostre grup ha estat el pioner a introduir aquesta tècnica a les comarques de Lleida. És una tècnica que s’utilitza per tractar litiasi renals de grans dimensions i duresa i consisteix, via punció renal, introduir un endoscopi o un minendoscope per a la polvorització i posterior extracció de les pedres del ronyó. Hi ha diferents notes a la premsa d’intervencions realitzades pel nostre grup, que podeu llegir per a més informació.

ENFERMEDATS DE TRANSMISSIÓ SEXUAL

Les malalties de transmissió sexual o també conegudes com a ETS, segueixen presentant un augment a tot el món malgrat les campanyes de formació i prevenció.

La simptomatologia clínica que poden donar són: secrecions uretrals, dolor en orinar, lesions a genitals, inflamació i dolor.

Moltes d’aquestes infeccions poden ser asimptomàtiques, per la qual cosa un pacient les pot transmetre sense adonar-se’n durant setmanes, ja que hi ha patologies que tenen períodes d’incubació llargs i més si el pacient té diverses parelles sexuals.

Els principals patògens que intervenen en les MTS són les Clamydias, el Gonococ, el VPH (virus del papil·loma humà), el virus de l’Herpes, l’Ureaplasma, el Treponema Pallidum causant de la Sífils, el Micoplasma, el virus de l’Hepatitis i el VIH (virus de la immunodeficiència humana).

Per prevenir les MTS, és important una bona educació sexual i la utilitat de mesures profilàctiques durant les relacions sexuals.

La majoria de les MTS es poden diagnosticar amb una exploració mèdica i una analítica.

Els especialistes d’Uroclínic Center aconsellen consultar si es presenten alguns dels símptomes i si s’ha tingut algun contacte sexual de risc, ja que la detecció és fonamental per a un tractament precoç.

LITOTRICIA

Procediment que antigament es coneixia com a ESWL i que es duia a terme en un aparell similar a una banyera. La litotrícia ens permet fragmentar els càlculs del sistema urinari per ultrasons, sense la necessitat de cirurgia, amb la posterior eliminació del càlcul fragmentat de manera espontània. Disposem d´un aparell Dornier amb altes prestacions i efectivitat.

ENUCLEACIÓ PROSTÀTICA LÀSER

L’enucleació prostàtic amb làser verd (Green Light XPS) és un procediment molt nou, que es fa a pocs centres. El nostre equip és pioner i únic a utilitzar aquesta tècnica aquí a Lleida. Aquesta intervenció permet el tractament de pròstates de qualsevol mida, que antigament només tenien l’opció de tractament amb la cirurgia oberta. Consisteix a separar tot l’adenoma prostàtic o teixit obstructiu prostàtic redundant, amb el làser verd, que posteriorment s’introdueix dins la bufeta a través del conducte de la uretra i que s’extreu a l’exterior de manera endoscòpica, mitjançant un aparell anomenat morcel·lador. Aquest teixit prostàtic es pot analitzar per descartar processos malignes. El temps d’ingrés és de 48h aproximadament i el pacient també pot anar d’alta sense sonda. Aquest és un tractament més definitiu, ja que se n’elimina tot el teixit. Produeix una millora dels símptomes molt immediata, preservant la continència i la funció erectil. L’ejaculació retrograda (o seca) és l’únic efecte advers que aquesta intervenció pot provocar.

ENDOUROLOGIA

Disposem de la darrera generació a Ureterorensocopes semirígids i flexibles i amb la darrera tecnologia làser, que ens permet per orificis naturals, amb anestèsia, accedir a les pedres que estan provocant l’obstrucció i fragmentar-les amb el làser i extreure-les. D’aquesta manera el pacient es pot sotmetre a aquest tractament de manera ambulatòria i marxar el mateix dia de la intervenció d’alta.

DISFUNCIÓ ERÉCTIL

La disfunció erèctil és un problema de salut que molts homes pateixen en silenci i que afecten l’autoestima i les relacions de parella. No hi ha una sola causa que provoqui la pèrdua de rigidesa a les ereccions. Hi pot haver motius físics com a psicològics. Algunes de les causes més habituals són: el problema de la diabetis, cirurgià prostàtica, patologia i medicació cardiovascular, problemes psicològics, etc.

A Uroclinic Center som especialistes en el diagnòstic i el tractament d’aquesta patologia. De vegades amb un tractament mèdic i/o suport psicològic serà suficient. En els casos en què el tractament mèdic no funcioni i en casos seleccionats hi ha la possibilitat de col·locar una pròtesi de penis, i aquest és un tractament definitiu amb unes taxes de satisfacció molt altes.